Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek limonkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
skórka z limonek
Ciasto:
herbatnik 200 g
masło 75 g
cukier 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
cukier puder 150 g
sok z limonki 50 ml
starta skorka z limonek 2
białko 4

Przepis i sposób przygotowania na: placek limonkowy

Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami, mielonym kardamonem, cukrem. Ciastem wylep tortownicę i podpiecz ok 10 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Ubij żółtka z 100g cukru, sokiem z limonki. Następnie ubijaj masę w wodnej kąpieli, aż zgęstnieje.

Białka ubij z pozostałym cukrem i wymieszaj z wcześniejszą masą. Dodaj skórkę z limonki, wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód. Włóż ponownie do piekarnika na 15 min.
Wstaw ciasto na 2 godziny do zamrażarki. Przed podaniem ubij śmietanę i rozsmaruj na cieście. Udekoruj skórką z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak