Sposób przygotowania

Tofu dokładnie osączyć, zmiksować z mąką sojową, mlekiem i solą na gładką masę. Wymieszać z żółtkiem i odstawić na 30 minut do lodówki.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni teflonowej i zagnieść z kremem tofu. Łyżeczką od herbaty formować małe kluski, układać na sicie w garnku z wrzącą wodą i gotować na parze 10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać i ostrożnie wyciąć głąb. Miąższ pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać.
Szalotki i czosnek podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać pomidory i poddusić. Wlać sok pomidorowy, bulion warzywny wymieszany z mąką sojową. Przyprawić solą, papryką, chili i sosem worcester. Zupę gotować 15 minut, potem przetrzeć przez sito.
Do zupy włożyć kluseczki tofu. Jeszcze raz podgrzać. Podawać posypane bazylią.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    ciekawa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !