Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa z kluseczkami z tofu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluseczki:
tofu 200 g
mąka sojowa 2 łyżki
mleko 2 łyżki
sól
żółtko jajek
sezam -ziarno 2 łyżki
zupa
pomidory 4 szt
szalotki 2 szt
czosnek 1 ząbek
masło 40 g
sok pomidorowy 200 ml
bulion warzywny 700 ml
mąka sojowa 1 łyżka
chili
sos worcester
bazylia 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z kluseczkami z tofu

Tofu dokładnie osączyć, zmiksować z mąką sojową, mlekiem i solą na gładką masę. Wymieszać z żółtkiem i odstawić na 30 minut do lodówki.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni teflonowej i zagnieść z kremem tofu. Łyżeczką od herbaty formować małe kluski, układać na sicie w garnku z wrzącą wodą i gotować na parze 10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać i ostrożnie wyciąć głąb. Miąższ pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać.
Szalotki i czosnek podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać pomidory i poddusić. Wlać sok pomidorowy, bulion warzywny wymieszany z mąką sojową. Przyprawić solą, papryką, chili i sosem worcester. Zupę gotować 15 minut, potem przetrzeć przez sito.
Do zupy włożyć kluseczki tofu. Jeszcze raz podgrzać. Podawać posypane bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 18.04.2011 23:42
ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak