Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding z bułeczek drożdżowych i moreli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 300 ml
śmietana gęsta 200 ml
laska cynamonu 5 cm
cukier puder 115 g
masło 55 g
suszone morele 115 g
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
dżem morelowy 2 łyżki
olej słonecznikowy
bułeczki 3 maślane
jajko 3 (roztrzepane)

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding z bułeczek drożdżowych i moreli

Rozgrzać piekarnik do 180stC. Formę do pieczenia i pojemności 1 litra posmarować olejem.
Do rondelka wlać mleko, dodać śmietanę i laskę cynamonu. Zagotować i zdjąć z ognia. Wyjąć cynamon. Zmieszać mleko z jajkami, dodać cukier puder.
Pociąć bułeczki na cienkie plastry, posmarować masłem po jednej stronie i ułożyć w formie do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki moreli. Zalać masą mleczno- jajeczną, posypać mielonym cynamonem.
Piec 30-35 minut. Jeżeli deser zbyt szybko zacznie brązowieć, nakryć folią. Rozgrzać dżem w małym garnuszku i rozprowadzić na powierzchni. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak