Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z indykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z indyka 150 g
trawa cytrynowej 1 mała gałązka
szalotka
masło 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżeczka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
bazylia 4 gałązki
wino białe wytrawne 200 ml
ryż do risotto 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z indykiem

Trawę cytrynową opłukać, pokroić na kawałki, szalotkę obrać, drobno posiekać. Masło rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę z trawą cytrynową. Dodać ryż, zeszklić, cały czas mieszając. Podlać winem, gotować na małym ogniu aż do wygotowania się wina.
Ryz podlewać porcjami rosołu, tak aby był zupełnie przykryty płynem. Risotto gotować 35 minut na małym ogniu, często mieszając.
Mięso umyć, osuszyć, smażyć 5 minut z obu stron na rozgrzanej oliwie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bazylię opłukać, osuszyć, drobniutko posiekać. Dodać do risotta, wymieszać. Danie posypać płatkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak