Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w cieście czekoladowym.
Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych
2 galaretki np. pomarańczowe
1 łyżka margaryny lub masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć , dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.