Sposób przygotowania

Mak zalałam w garnuszku 2 szklankami wody i gotowałam 10 min., odcedziłam na sicie i zmieliłam 2 razy. Żelatynę zalałam w garnuszku 6 łyżkami zimnej wody a gdy napęczniała podgrzałam mieszając aż się rozpuściła. Zimną śmietankę 30% ubiłam na sztywno dodając cukier puder. Do maku dodałam miód, likier i esencję, wymieszałam dokładnie. Do ubitej śmietany dodawałam stopniowo mak, serek waniliowy i na koniec rozpuszczoną żelatynę - cały czas mieszałam łyżką. Masę nałożyłam do pucharków i odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny aby stężała. Przed podaniem ozdobiłam kandyzowanymi wiśniami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Prezentuje się pysznie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Można się wprosić:) jest nas dwóch!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Jej błagam nie kuś, bo zaraz będę musiała się chociaż jakimś ciastkiem zadowolić, bo tak mi się chce słodkiego:(
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    przepraszam :-(
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    smaczne
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    piękne
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wspaniały deser! Nie przepadam za makiem, ale takich pyszności nie odmówiłabym nigdy w życiu:))
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela7

    fajny
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    mam to samo co mysza666
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gonia555

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolajka

    Nie mogłam się oprzeć, zrobiłam, nieco inaczej, bo miód miałam tylko lipowy, a likier cytrynowy, ale wyszło pycha, dziękuję za inspirację!!
  • 6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Jolajka, na pewno Twoja wersja była przynajmniej tak pyszna jak moja :-)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    rewelacyjny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    ciekawe :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    myślę, że można też wykorzystać już gotowy mielony mak?
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Jolu, pewnie masz rację...ale takie masy z puszki to jednak bym nie polecała bo tam maku to najmniej...więcej bułki tartej i zagęstników
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Pięknie się prezentuje w tych kielichach! Super przepis!
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    mmmm pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    na pewno smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !