Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twarogowo-maślankowe pierożki na słodko

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej ½ kg
drożdży świeżych 6 dag
maślanki 150 ml
masła 10 dag
jajek 2 szt.
cukru kryształu 7 dag
soli szczypta
konfitury z mrożonych owoców 15 dag
twaróg 20 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Twarogowo-maślankowe pierożki na słodko

Mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie w środku, dodać jajka, zmielony twaróg, maślankę, pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. W rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzić i dodać do ciasta. Ponownie zagnieść, aby było gładkie i elastyczne. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżeczce konfitury z mrożonych owoców (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/104451/konfitura-z-mrozonych-owocow.html). Formułować pierożki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec pierożki przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.11.2011 09:34
super
kasienka23 30.10.2011 20:01
uwielbiam:)
angelika14 31.07.2011 12:33
jeszcze takich to nie jadłam
bejciu24 01.04.2011 22:20
ciekawy deser
Misiek1 23.02.2011 08:30
pyszności:)
aguus 18.02.2011 13:22
super pomysł na deser:)
mikrusiak 18.02.2011 12:35
hm... ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak