Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok mięsny z warzywami i mozzarellą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filetu z kurczaka 1,2 kg
boczku 10 dag
mozzarelli 15 dag
śmietany 30% 150 ml
groszku konserwowego ¼ szklanki
kukurydzy konserwowej ¼ szklanki
mąki pszennej 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
ogórków kiszonych 3 szt.
jajek 2 szt.
cebuli 2 szt.
czosnku 3 zabki
natka pietruszki do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Blok mięsny z warzywami i mozzarellą

Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Przemielić również boczek, cebulę i czosnek. Do mięsa dodać jajka, śmietanę, mąkę pszenną, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy: sól, pieprz czarny, przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, aby powstała jednolita masa. Na samym końcu delikatnie wymieszać z kukurydzą, groszkiem, ogórkami pokrojonymi w cienkie plastry oraz mozzarellą pokrojoną w słupki.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam formy do keksu). Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190° na około godzinę. Tak przygotowany blok mięsny jest dobry zarówno na zimno, jak i na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 22.05.2012 20:19
mmmmm
kasienka23 30.04.2012 21:09
pycha
Marek6 24.09.2011 01:48
super ;)
pawel6 20.03.2011 10:52
Super propozycja!
Misiek1 23.02.2011 08:30
ciekawe
aguus 19.02.2011 13:34
Fajny pomysł. Koniecznie muszę wypróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak