Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z łososiem
Rozgrzać piekarnik do temp 200stC. Rozwałkować ciasto na stolnicy z mąką na prostokątną o wymiarach 35 x 25cm i przełożyć do natłuszczonej blachy.
Wymieszać w misce ryż, jaja, pietruszkę oraz przyprawy. Połowę nadzienia rozprowadzić na cieście, zostawiając około 6cm wolnego brzegu z każdej strony. Położyć na wierzchu warstwę ryby, a potem przykryć resztą farszu.
Posmarować krawędzie ciasta roztrzepanym jajkiem i zawinąć, tworząc podłużną paczkę. Nadmiar ciasta odciąć, rozwałkować i pociąć na paski do dekoracji wierzchu kulebiaka. Posmarować jajek cały kulebiak i piec 30 minut, dopóki ciasto nie nabierze złotego koloru.
Podawać z zielona sałatą lub sałatką mieszaną.