Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe obwarzanki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
śmietana 3 łyżek
drożdże 4 dag
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 4 szt
masło 5 dag
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
cukier kryształ 4 łyżki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe obwarzanki

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wsypać łyżkę mąki, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać 3 żółtka, cukier puder, aromat, roztopione masło, resztę mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta uformować obwarzanki, ułożyć na przygotowanej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem, posypać cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 09.12.2013 17:53
Podoba mi się ten pomysł.
Motorek 29.04.2012 19:23
pycha
mirosława4 05.05.2011 14:46
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak