Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka lukrowana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 150 ml
mąka 50 dag
drożdże 5 dag
cukier 15 dag
masło 15 dag
jaja 5
śmietana 12-procentowa
rodzynki
skórka z pomarańczy lub limonki
cukier puder
olejek pomarańczowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: babka lukrowana

mleko lekko podgrzać i do niego pokruszyć drożdże łyżkę cukru i posypać mąką odstawić w ciepłe miejsce by podeszły do góry.Masło utrzeć z 5 jajkami i śmietaną dodac mąkę i olejek pomarańczowy oraz podrośnięte drożdże dobrze wymieszać. Ciasto włożyć do zimnej wody kiedy wypłynie wyjąć i wyrobić z resztą składników.Przełożyć do formy odstawić do wyrośnięcia .Piec około 50 minut w 190 *C po ostudzeniu polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 15.03.2011 18:48
taka wielkanocna ,drożdżowa babka
m1monika 17.02.2011 16:32
pyszna!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak