Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kolorowe kulki zapiekane w sosie serowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory koktajlowe 10 szt.
kartofle małe 10 szt.
mięso mielone 25 dag
czosnek 1 ząbek
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
mleko 1 szkl.
skrobia kukurydziana 1 łyżka
gałka muszkatałowa szczypta
olej 1 łyzka
ser żółty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kolorowe kulki zapiekane w sosie serowym

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa wraz z 1 jakiem i tarta bułką, dodać 1 łyżeczkę majeranku, doprawić sola i pieprzem, dobrze wyrobić i uformować 10 okrągłych kotlecików, które trzeba obsmażyć na 1 łyżce oleju. Obrane kartofle obgotować w solonej wodzie 5 minut, odcedzić. Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki. Kartofle, pomidory i kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skrobię wymieszać z mlekiem i zagotować, dodać 1 jajko, szczyptę gałki muszkatałowej, doprawić sola i pieprzem i dodać starty ser starty na tarce warzywnej o grubych oczkach. Zalać wszystko sosem i zapiekać w temp. 180 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak