Sposób przygotowania

SOS BESZAMELOWY: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, parmezan starty, sól, pieprz, gałka muszkatałowa.
Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy;dolewamy zimne mleko i mieszamy (na ogniu) dopóki nie zgęstnieje; na koniec dodajemy ser.
Do formy lub naczynia żaroodpornego wykładamy warstwe sosu beszamelowego i układamy rury (nie gotujemy ich wcześniej) napełnione \"spleśniałym szpinakiem\" (przepis poprzedni). Następnie przykrywamy warstwą sosu beszamelowego. Posypujemy startym żółtym serem, i pokruszonym serem pleśniowym.
Pieczemy 40 minut (ja piekę 20 minut w 200 stopniach w normalnym piecyku, i 20 minut w 180 stopniach w termoobiegu). Podajemy z roszponka, żółtymi pomidorkami i papryką, w sosie miodowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    Serem żółtym i pleśniowym można posypać potrawę na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika :)
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    ciekawe:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    aj tam ciekawe...smaczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    wspaniale
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    anna186

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    wspaniałe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !