Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z płatkami kukurydzianymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maka przena 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/3 szkl
cukier puder 1/2 szkl
margaryna 2o dag
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 2 lyżeczki
jabłka 1 kg
płatki kukurydziane 2 szkl
cynamaon 2 łyżeczki
śmietanka 5 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 lyżeczki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z płatkami kukurydzianymi

10 dag masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z jajkami, ciągle ucierając. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, skropione sokiem z cytryny. Posypać cynamonem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temp 180 stopni. Masło rozpuścić, dodać cukier i śmietankę, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać płatki kukurydziane, wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć masę i ponownie piec około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.12.2013 17:39
szkoda,że nie ma zdjęcia
romanrafal
romanrafal 06.12.2013 17:33
pyszna szarlotka
IlonaAlbertos 07.05.2013 10:26
Takiej jeszcze nie robiłam.
Bernadeta1 19.10.2012 00:53
ciekawy przepis muszę wypróbować
Kas2 25.04.2012 23:21
musi być wspaniała
Seba 17.12.2011 00:07
super przepis
Małgorzata113 17.02.2011 09:19
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak