Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gyros z owczym serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 200 g
Steki wołowe 200 g
czosnek 1-2 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól
pieprz
rozmaryn 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
ser owczy 50 g
kapusta pekińska 200 g
szczypiorek 10 gałązek
olej słonecznikowy 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gyros z owczym serem

Przygotować marynatę: czosnek obrać, posiekać. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Mięso umyć osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Włożyć do marynaty, wstawić na 2 godziny do lodówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Mięso porcjami przekładać na dużą patelnię, mocno podsmażyć. Przełożyć na talerz. Na tłuszczu ze smażenia mięsa smażyć pieczarki 5 minut nie przerywając mieszania. Ponownie dodać mięso. Piekarnik rozgrzać do temp 250stC. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać pokruszonym owczym serem. Zapiekać 5-8 minut, aż ser się stopi i lekko zbrązowieje. W tym czasie kapustę pekińską oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kapustę przełożyć na talerz, skropić olejem słonecznikowym i octem jabłkowym, lekko przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem. Podawać z gyrosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 17.02.2011 07:16
Propozycja bardzo mi przypadła do gustu i na pewno wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak