Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw Istambuł

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 20 dag
pierś kurczaka 20 dag
woda 3 szkl
olej 6 łyżek
groszek zielony 10 dag
Szafran nitki Prymat 2 szczypty
sok c ytryny 1 łyżeczka
płatki migdałowe 2 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
bulion drobiowy 2-3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw Istambuł

Ryż wrzucić do garnka, zalać letnią osoloną wodą(3 szkl.),zostawić na 1-2 godz. Potem dokładnie osączyć. Wątróbkę i mięso kurczaka pokroić w cienkie paski. Mięso lekko posolić, posypać białym pieprze, skropić sokiem z cytryny. Szafran zalać łyżką gorącej wody i pozostawić na kilka minut. W garnku z grubym dnem mocno rozgrzać olej, wrzucić ryż i mieszając, smażyć kilka minut, aż wszystkie ziarenka równo pokryją się tłuszczem. Wtedy wlać gorący bulion i namoczony szafran, dodać mięso, wątróbki i płatki migdałowe, wymieszać, mocno podgrzać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wsypać zielony groszek. Potrawę ponownie wymieszać, dusić jeszcze około 5-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak