Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka rybna 2.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk kawałki w oleju
łosoś wędzony
ryż

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybna 2.

Składniki:
* 2 torebki ryżu białego (po 10 dag)
* 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
* ok.20 dag wędzonego łososia (może być brzuszek łososia)
* 15 dag żółtego sera np.gouda
* 2 łyżki masła
* 2 płaskie łyżki tymianku suszonego
* 1 płaska łyżka papryki mielonej słodkiej
* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
* tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego (ja akurat użyłam masła)
* bułka tarta do posypania naczynia żaroodpornego
* szczypiorek do posypania

Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić.
Tuńczyka osączyć z oleju, łososia rozdrobnić. Wymieszać obydwa gatunki ryby.
1 saszetkę ryżu wsypać na dno naczynia żaroodpornego, posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zetrzeć trochę sera na drobnej tarce. Posypać na wierzchu połową tymianku, pieprzu ziołowego i papryki.
Rozłożyć równomiernie warstwę rybną.Znów zetrzeć trochę sera.
Wyłożyć pozostały ryż,wyrównać powierzchnię i zetrzeć na niego pozostały ser. 2 łyżki masła pokroić na wiórki i rozłożyć na serze.Posypać resztą przypraw.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec ok. 20 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.12.2011 21:24
wygląda super!
IZABELA29 11.12.2011 16:02
świetna
iknkirke 28.07.2011 19:54
fajne
Joanna108
Joanna108 16.07.2011 20:39
pysznie wygląda
eli_555 24.05.2011 22:48
pyszne
accee 18.02.2011 22:17
Najs
Sarenka 17.02.2011 16:55
Krótko - swietna salatka.
Dorota59 17.02.2011 10:01
ciekawe
pawel6 17.02.2011 07:18
pięknie wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak