Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
żółtko jajek 5 szt
śmietana 18 proc 4 łyżki
masło 1/4 kostki
olej do smażenia 1 litr
spirytus 2 (do oleju i ciasta)
cukier puder 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Z mąki, śmietany, masła i żółtek zagnieść ciasto, dodać 1 kieliszek spirytusu i zagnieść ponownie Rozwałkować za grubość ok 3-4 mm , kroić w 4 cm paski które przecinamy pośrodku Przez rozcięcie przewijamy ciasto Faworki kładziemy na gorący tłuszcz z dodatkiem 1 kieliszka spirytusu (uwaga- spirytus dolewamy do zimnego oleju, nigdy po rozgrzaniu) Smażymy na złoty kolor z obu stron i po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem Jeśli ktoś woli bardziej słodkie faworki może dodać kilka łyżek cukru pudru do ciasta

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 15.05.2014 10:15
już wieki nie robiłam
kate.500 04.12.2013 07:45
pyszne faworki
MagdaXXX 19.05.2013 09:29
robię tylko na tłusty czwartek
joanna77 21.08.2011 21:49
uwielbiam
Marta98 19.03.2011 20:58
pychota
jolaxa1 04.03.2011 21:10
mmm
jolaxa1 25.02.2011 21:11
mmm
teresa18 21.02.2011 18:27
lubię takie kalorie
agnieszka137 16.02.2011 17:36
pycha, aż mam ochotę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak