Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki po bułgarsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki cielęce gotowane krojone 1 kg
cebula 1 szt
masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
przecier pomidorowy 2-3 łyżki
bulion wołowy 5-6 szkl
majeranek 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek 1-2 ząbki
sól
pieprz
natka pietruszki 1 pęczek
papryka czerwona 1 strąk
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki po bułgarsku

Obrana cebulę pokroić w drobną kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, miąższ umyć i pokroić w cienkie paski. W rondlu z grubym dnem stopić masło, zeszklić cebulę, dodać paprykę i chwile smażyć razem, po czym oprószyć mąką i powoli mieszając, wlewać przecier pomidorowy wymieszany z 2-3 łyżkami wody. Do gęstego sosu włożyć pokrojone flaki wraz z liściem laurowym i wlać bulion, gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Obrany czosnek rozgnieść, zmieszać z natką i startym serem, posypać nim gorącą zupę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak