Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jagodowy.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 łyzki
cukier 4 łyżki
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jagodowy.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w temp. 180oC na jasno brązowy kolor.

Ponadto:
30 dag jagód,
1 biała czekolada

Masa jagodowa:
1\\2 kg jagód /mogą być mrożone/,
1\\2 szkl. cukru,
1\\2 kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego
375 ml śmietanki 30%,
1 galaretka o smaku owoców leśnych,
2 łyżki żelatyny.
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w szklance wody. Jagody przeznaczone na mase zmiksować z cukrem na mus i dodać chłodną galaretkę. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo cały czas ubijając dodawać twarożek, a następnie tężejący mus jagodowy. Na koniec wsypać pozostałe całe jagody, wymieszać i wylać na budyń

Budyń:
1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
2,5 łyżki cukru,
2 szkl. mleka,
1 kopiasta łyżka mąki pszennej.
Z podanych składników ugotować budyń i gorący wylać na przestudzony biszkopt.



Całość posypać startą białą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak