Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos dla zabieganych

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasy wiejskiej 30 dag
filetu z kurczaka 40 dag
wędzonego boczku 10 dag
kapusty włoskiej ½ główki
cebuli 2 szt.
marchwi 2 szt.
selera naciowego ½ łodygi
pasty pomidorowej z cieciorką 3 łyżki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
bulion mięsny 150 warzywny

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos dla zabieganych

Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Dodać mięso z kurczaka. Posypać solą i czarnym mielonym pieprzem. Podsmażać przez 5 minut. Dodać kiełbasę wiejską pokrojoną na plastry. Smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie przełożyć do garnka, pozostawiając tłuszcz na patelni.

Warzywa obrać, umyć i pokroić – marchew w słupki, selera w plastry, a cebulę w piórka. Na patelnię wrzucić cebulę. Zeszklić, uważając, aby się za bardzo nie zrumieniła. Dodać marchew oraz seler i podsmażyć. Przełożyć do garnka z mięsem i kiełbasą. Kapustę poszatkować i również dodać do garnka. Posypać solą, czarnym mielonym pieprzem, przyprawą do bigosu oraz majerankiem. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przemieszać i podlać bulionem, aby się nie przypaliło. Następnie dodać pastę pomidorową z cieciorką. Ponownie przykryć i dusić, aby składniki \"przeszły\" sobą nawzajem. Tak przygotowany bigos podawać gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 27.11.2011 22:31
Coś dla mnie :)
stokrotka 01.05.2011 10:21
fajny przepis
aguus 25.04.2011 13:25
super propozycja!
pawel6 18.02.2011 10:01
Coś w sam raz dla mnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak