Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka według Agi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 40 dkg
cebula 1 sztuka
włoszczyzna 1 pęczek
sól do smaku
mąka 1 łyżka
smalec 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarenka
grzyby suszone 6 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka według Agi

Grzyby myjemy,zalewamy szklanką przegotowanej wody i odstawiamy na 2-3 godziny.Obraną i umytą włoszczyznę(razem z grzybami,liściem laurowym,zielem angielskim,pieprzem)gotujemy na małym ogniu około 30 minut.Wywar przecedzamy(marchewkę,pietruszkę i seler wyjmujemy i odkładamy),wlewamy do rondla,dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paski grzyby,gotujemy na małym ogniu około 20 minut.Na smalcu rumienimy drobno pokrojoną cebulę,dodajemy mąkę i cały czas mieszamy,smażymy do zrumienienia mąki.Wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody,mieszamy,dodajemy do zupy.Ugotowane warzywa(marchewkę,pietruszkę i seler)kroimy w kostkę,dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny,mieszamy i podgrzewamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 13.05.2012 21:42
fajna konkretna zupka
smile 12.03.2012 11:19
uwielbiam taką zupkę:)
kejt2 15.09.2011 11:38
fajna
Ania67 13.09.2011 06:38
pyszna zupka
Justyna Jussstiii 30.04.2011 13:40
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak