Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
drożdże 5 dkg
śmietana 1 szkl
margaryna 7 dkg
Nadzienie:
szpinak 300 gr
ser biały 300 gr
ser żółty 100 gr
cebula 0,5 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

przygotować nadzienie:
Szpinak rozmrozić, Na oleju przyrumienić cebulę, i posiekany czosnek, dodać szpinak, i smażyć ciągle mieszając aż do odparowania. Przestudzić, dodać ser biały i żółty ser starty na tarce, doprawić solą i pieprzem

przygotować ciasto:
Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wałkować cienko, wykrawać spore krążki i nadziewać szpinakiem, lekko sklejać i dociskać dekoracyjnie patyczkiem. Smarować białkiem.
Piec w temp 180 st do zrumienienia.. ok 30 min.
Podawać z barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 04.06.2016 18:40
znakomita potrawa!
Małgorzata106 13.03.2012 13:58
super
maciek7 02.02.2012 18:37
muszę spróbować
agnieszka189 13.10.2011 13:07
PYCHA!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak