Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w musztardzie z sosem czosnkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
keczup 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
Na sos:
jogurt naturalny 100 ml
ser feta 5 dkg
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz, grubo mielony pieprz, do smaku
kawałek świeżego ogórka, listki mięty
kotlety schabowe 4 (z karkowego)

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w musztardzie z sosem czosnkowym

Kotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z keczupem i olejem, marynatą posmarować kotlety. Włożyć do szklanego naczynia, owinąć folią spożywczą, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Sos: ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć w prasce. Ser feta pokruszyć, rozetrzeć z jogurtem. Połączyć z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Sos poporcjować do małych naczynek, ozdobić plasterkami świeżego ogórka i listkami mięty, oprószyć grubo mielonym pieprzem. Kotlety osączyć z marynaty, kłaść na ruszcie grilla i piec po 3 minuty z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 27.07.2011 11:04
pycha
lucyna15
lucyna15 18.06.2010 09:17
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak