Sposób przygotowania

Agrest przebierz, oczyść, opłucz i dokładnie osącz. Owoce rozgnieć widelcem, a jeszcze lepiej grubo zmiel w maszynce do mięsa. Winogrona umyj, oderwij od gałązek. Każde winogrono przetnij wzdłuż na pół, widelcem usuń pestki. Agrest przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj winogrona, zwykły cukier i wino.
Do owoców wsyp cukier żelujący, wymieszaj. Zagotuj, ew. usuń pianę z powierzchni. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 3 minuty (stale mieszając). Dżem zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekaną miętą.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Mocno zakręć. Słoiki postaw do góry dnem i trzymaj tak do całkowitego wystudzenia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !