Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

anyżowe brzoskwinie i gruszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwinie 1 kg
gruszki 3 szt.
likier morelowy 1/2 szklanki
Anyż nasiona Prymat
cukier żelujący 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: anyżowe brzoskwinie i gruszki

Owoce umyj. Brzoskwinie ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką. Włóż do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Wyjmij, obierz, przetnij wzdłuż na pół i wyjmij pestki. Gruszki obierz, rozetnij, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój na kawałeczki. Przygotowane owoce przełóż do garnka. zasyp cukrem żelującym. dodaj szczyptę goździków i anyż do smaku. Wymieszaj.
Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 2-3 minuty. W czasie gotowania łyżką cedzakową zbieraj pianę tworzącą się na powierzchni owoców.
Zdejmij z ognia. Masę wymieszaj z likierem morelowym. Od razu przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Postaw do góry dnem. Trzymaj tak do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

radosna29 22.02.2012 12:26
smaczne
Grażyna13 17.11.2011 12:49
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak