Sposób przygotowania

Owoce umyj. Brzoskwinie ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką. Włóż do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Wyjmij, obierz, przetnij wzdłuż na pół i wyjmij pestki. Gruszki obierz, rozetnij, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój na kawałeczki. Przygotowane owoce przełóż do garnka. zasyp cukrem żelującym. dodaj szczyptę goździków i anyż do smaku. Wymieszaj.
Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 2-3 minuty. W czasie gotowania łyżką cedzakową zbieraj pianę tworzącą się na powierzchni owoców.
Zdejmij z ognia. Masę wymieszaj z likierem morelowym. Od razu przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Postaw do góry dnem. Trzymaj tak do wystudzenia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !