Sposób przygotowania

morele wyjąc z puszki ,osączyć. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i poukładać połówki moreli.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ,cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.Przykryć nią morele, starannie wyrównać.Piekarnik nagrzać do temp.220C wstawić suflet i piec ok 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę ,dolewać stopniowo wrzące mleko lub śmietankę ,cały czas mieszać aby sos się nie zwarzył.Naczynie z sosem wstawić do drugiego- z gorąca wodą,ubijać dalej na parze.gdy zgęstnieje,dodać cukier waniliowy.Schłodzić.Suflet wyjąć z piekarnika,posypać cukrem pudrem.Podawać ciepły polany sosem waniliowym

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !