Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem- chrupiące

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 i 1/3 szkl
mleko 3/4 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 1/3 szkl
drożdże świeże 25 dag
margaryna 50 dag
sól szczypta
Nadzienie:
żółko 1 szt
cukier do smaku
cukier waniliowy do smaku
masa 0,5 kg
twaróg 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem- chrupiące

Mleko lekko podgrzać. Wlać do szklanki i wymieszać z drożdzami i łyżeczką cukru. Do miski dodać żółtka i cukier puder- zmiksować na jasną, gładką masę. Do rondelka umieszczam margarynę. Do miski z masą jajeczną dodaję mąke, letnią margarynę, mleko z drożdżami i wyrabiam ciasto. Odkładam je w ciepłe miejsce, przykrywam ręcznikiem i czekam około 2 godzin, aż wyrośnie. Następnie ciasto dzielę na 2 części i z każdej części wycinam krążki. Na przygotowane krążki ciasta nakładam masę twarogową(czyli wymieszać ser z żółtkiem i doprawić do smaku-cukrem i cukrem waniliowym). Piec około 20 minut w 190 C.

Prze podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariola21 16.02.2011 16:50
Mysza, aby drożdżówki były bardzo chrupiące- musisz zrobić cienkie ciasto :)
mysza666 15.02.2011 20:18
może zrobię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak