Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: mąka pszenna 1/2 kg
śmietana 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
masło 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
cukier wanilinowy 2 sztuki
mleko 1 litr
margaryna 1 kostka
Krem: 5 sztuk
jajko 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonki

Zagnieść ciasto i upiec 4 placki
Zagotować mleko, w tym czasie ubić w garnku jajka z cukrem i wanilią. Dodać mąkę. Wymieszać. Zalać gorącym mlekiem i ciągle mieszając postawić na słaby ogień. Dodać margarynę. Gdy zgęstniej wylać gorący krem na 2 placki i przykryć 2 pozostałymi. Uwaga: nie można zagotować kremu nie należy się przejmować gdy przystanie do dna. Jest smaczniejszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.03.2012 00:23
Uwielbiam napoleonkę, ale już dawno nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak