Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pysiaki makowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
margaryna 100 g
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 3
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
masa makowa
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pysiaki makowe

Wszystkie składniki oprócz maku, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypując mąką rozwałkowujemy placek. Foremkami lub szklanką/kieliszkiem musimy wykroić podwójne kształty. Na jedną część nakładamy po trochu masy makowej a drugą przykrywamy i lekko przygniatamy brzegi. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach (do zarumienienia). Po wystygnięciu, możemy ozdobić czekoladą.
Takich małych pysiaków wyszło mi ok.70 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aida 16.05.2012 11:44
:) dziękuję :)
ilka_86 14.05.2012 08:55
jakie one urocze i śliczne:)
Papryczka 05.12.2011 12:36
super ciasteczka
Justyna223 29.06.2011 16:04
fajne te pysiaki
iknkirke 13.05.2011 08:56
smaczne
agnieszka189 29.03.2011 11:21
fajowe
Mati13 16.02.2011 10:48
smacznie wygladaja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak