Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremem mascarpone.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem mascarpone.

Białka ubić z cukrem dodać żółtka następnie mąkę i proszek do pieczenia. Upiec w temp. 180 st. PIECZEMY 2 TAKIE BISZKOPTY!!!

MASA:
0,5kg serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
0,5l śmietany kremówki 36%
1 galaretka cytrynowa
Ser mascarpone utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru.
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ubić.

KROKANT:
1/2 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
20 dag wiórek kokosowych
Wiórki kokosowe, margarynę i cukier razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji po wyrobieniu włożyć do pieca i prażyć aż do uzyskania złotego koloru. (można też kokos uprażyć na patelni)

DODATKOWO:
Słoik dżemu morelowego

Na biszkopcie posmarować serek mascarpone na to wyłożyć śmietanę z galaretką przykryć drugim biszkoptem posmarować górę dżemem, wierzch posypać zrumienionym kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 11.06.2011 19:28
super
niciapn 15.02.2011 12:11
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak