Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić w mleku. Z mąki , margaryny, cukru , jajka i żółtka zagnieść ciasto jak na kruche. Na końcu wlać drożdże z mlekiem i mocno wyrobić- ciasto jest raczej twarde. Odłożyć ciasto na 3 godziny do lodówki. Podzielić potem na dwie części. Jedna wyłożyć wysmarowany spód blachy a drugą zakryć masę budyniową. Masę przygotować z połowy mleka zapsianego na opakowaniach- ugotować bardzo gęsty budyń z dodatkiem cukru, kakao i mąki kartoflanej. Jak zacznie gęstnieć dodać masło. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe wlewać na pierwszą warstwę ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180- 190 stopni. Ciasto wychodzi mało słodkie i takie półkruche- moje ulubione......jak ktoś woli słodsze może zrobić polewę albo lukier.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !