Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kolorowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 25 dag
margaryna 15 dag
mąka 15 dag
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kolorowe

Z powyższych składnikówe pieczemy ciasto. Margaryne dokladnie ucieramy z cukrem i żółtkami. Make mieszamy z kislem i proszkiem do pieczenia i dodajemy do ucieranych z margaryna żóltek. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywna piane i dokladnie mieszamy. Pieczemy na dużej, wysmarowanej blaszce przez ok 50 minut.

Ciasto II
4 białka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

białka ubijamy na sztywna dodajemy cukier i powoli reszte skladników. Pieczemy ok 35 minut.

Masa
0,5 litra mleka
5 łyzek mąki ziemniaczanej
1 niepelna szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
5 żóltek
1,5 kostki masła

Żóltka ucieramy z cukrami, mąka i z mlekiem - gotujemy gęsty budyn ciagle mieszajac. zimny budyn miksujemy z masłem

Polewa
1 budyn waniliowy
1 galaretka wisniowa
kompot wisniowy - w słoiku (taki z wisniami, najlepszy domowy)

ugotowac budyn w pół litrze kompotu wisniowego (jak mamy mniej to uzupelniamy woda). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretke i dokladnie mieszamy.

dodatkowo
powidla śliwkowe

UkladamyL
ciasto kislowe
powidla + polowe masy, ciasto makowe, druga czesc masy. wisnie, przygotowana, zgęstniala juz polewa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 12.03.2013 10:14
pieknie wyglada to ciasteczko
Ada-Gaba 28.05.2012 08:34
wygląda bajecznie
BernadettaP 15.04.2012 08:27
Wygląda niesamowicie i z chęcią bym zjadła kawałeczek :)
smile 26.03.2012 17:35
super:)
ewelinapac 27.12.2011 09:07
pycha
pigila
pigila 05.11.2011 18:32
super
Mysiunia 22.06.2011 17:47
astras - nie rozumiem sensu twojej wypowiedzi
astras 22.06.2011 10:52
I tylko zastanawia o co te batalie w sprawie kradzenia przepisów. Czy ludzie zazdroszczą umiejętności wykonania i stad zachwyty, czy może zazdroszczą suchego przepisu. Jakoś nigdy się nie spotkałam z tym drugim.
astras 22.06.2011 10:52
I tylko zastanawia o co te batalie w sprawie kradzenia przepisów. Czy ludzie zazdroszczą umiejętności wykonania i stad zachwyty, czy może zazdroszczą suchego przepisu. Jakoś nigdy się nie spotkałam z tym drugim.
astras 22.06.2011 10:52
I tylko zastanawia o co te batalie w sprawie kradzenia przepisów. Czy ludzie zazdroszczą umiejętności wykonania i stad zachwyty, czy może zazdroszczą suchego przepisu. Jakoś nigdy się nie spotkałam z tym drugim.
astras 22.06.2011 10:52
I tylko zastanawia o co te batalie w sprawie kradzenia przepisów. Czy ludzie zazdroszczą umiejętności wykonania i stad zachwyty, czy może zazdroszczą suchego przepisu. Jakoś nigdy się nie spotkałam z tym drugim.
Karolcia12 13.05.2011 18:09
fajne ciasto
Elżbieta17 15.04.2011 12:00
Przepiękne, na pewno smaczne:)
accee 05.04.2011 22:38
Super
ben-ka 05.04.2011 15:07
Ciasto olbrzym !!! a jakie piękne:)
Robert10 07.03.2011 20:04
śliczne cudeńko
bietka 04.03.2011 11:03
Super:)
monisia1977 02.03.2011 12:50
pycha
Mysiunia 20.02.2011 09:24
bardzo się ciesze, że skorzystałas z mojego przepisu:) a ciasto rzeczywiscie jest przepyszne:)
jolajka 20.02.2011 09:00
zrobiłam, pycha!!!
jolajka 15.02.2011 15:39
Podziwiam osoby, które potrafią piec takie wspaniałości ! Ja chętnie jem, ale co do zrobienia .....
ziutula
ziutula 15.02.2011 15:20
smacznego....
aguus 15.02.2011 14:58
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak