Sposób przygotowania

Przygotować ciasto: w misce zagnieść mąkę pszenną, masło, żółtko oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone dno oraz brzegi formy do tarty. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 200°C na 10 minut. Wyjąć z piecyka, przestudzić.

Przygotować farsz: na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek pokrojony w kostkę, lekko podpiec. Dodać cebulę pokrojoną w grubą kostkę oraz umyte, osuszone i pokrojone w półplastry pieczarki. Posypać solą oraz czarnym pieprzem. Całość lekko zrumienić. W szklanym naczyniu ubić jajka. Dodać śmietanę, połowę startego parmezanu, natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, gałkę muszkatołową i odrobinę tymianku. Wymieszać.

Podpieczone i ostudzone ciasto posypać pozostałym parmezanem. Na warstwę sera wyłożyć boczek podsmażony z cebulą i pieczarkami. Całość zalać masą jajeczno-serową. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Ciekawie się zapowiada:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    Ja robię trochę inaczej i też jest smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !