Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ziemniaczane z mozzarellą i soczewicą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków ½ kg
cebuli 1 szt.
soczewicy 10 dag
mozzarelli 10 dag
jajek 2 szt
mąki pszennej 2 łyżki
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ziemniaczane z mozzarellą i soczewicą

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie (około godziny), a następnie ugotować do miękkości. Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Odlać część wytworzonego soku. Dodać jajko, mąkę pszenną, ugotowaną soczewicę i startą mozzarellę. Przyprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kłaść porcjami przygotowane ciasto, formułując nieduże placuszki. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 13.04.2012 23:20
nigdy nie jadłam soczewicy
pacpaw 10.04.2011 17:07
bardzo kreatywne danie
Nina7 01.03.2011 07:47
Super pomysł!
aguus 15.02.2011 14:59
Muszą być pyszne - zwłaszcza jeśli ktoś tak jak ja uwielbia soczewicę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak