Sposób przygotowania

Buraki dokładnie płuczemy i gotujemy w łupinkach do miękkości (nie należy solić wody).

Gdy trochę ostygną obieramy je ze skórki i kroimy w ćwiartki lub kostkę i przekładamy do słoiczków.

Do każdego słoika dodajemy ok 2-3 ząbków czosnku.

Przygotowujemy zalewę:
Na 1 litr wody dodajemy 1/2 szklanki octu 10%, łyżkę soli, 3 łyżki cukru, łyżkę tymianku, kilka goździków, ziaren ziela angielskiegi i liści laurowych (tak aby w każdym słoiczku był przynajmniej jeden).Doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewą zalewamy słoiki z burakami. Pasteryzujemy ok 20 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dla mnie bomba

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !