Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta owocowa (malinowo-brzoskwiniowa)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tarta
mąka 1 szkl
migdały 1 garś zmielonych
cukier puder prawie 1/2 szkl
masło 2/5 kostki schłodzonego
Nadzienie:
brzoskwinie 1 puszka
maliny świeże 1 szkl
miód 1 łyżeczka
galaretka brzoskwiniowa
sok z cytryny odrobina
cukier 2 łyzki
śmietana kremowa 30% lub 36%
cukier puder do smaku
orzechy pistacjowe 1 łyzka posiekanych
konfitura około 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta owocowa (malinowo-brzoskwiniowa)

Na samym początku zabieramy się za ciasto: mąke wymieszać z migdałami, cukrem pudrem. Następnie dodać do tego posiekane masło i wyrobić rękoma gładkie ciasto. Wyrobione ciasto wstaiwć na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować , a nastepnie przełożyć do lekko natłuszconej (np. olejem w sprayu) formy do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekanrikia na około 20 minut w 200 C.

Teraz bierzemy sie za przygotowanie nadzienia: do rondelka dodać konfiturę i miód. Następnie przygotowaną masę wysmarować tartę. Maliny umyć i dobrze osączyć. Brozskwinie pokroić w półplasterki. Przygotowane owoce ułożyć na tarcie. Przygotowane ciasto schlodzić kilka minut w lodówce. W międzyczasie z 2 łyżek proszku z galaretki, 2 łyżek cukru i kilku kropel coku cytrynowego przygotować syrop, którym nasmarować owoce. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przygotowaną śmietana ozdobić brzegi tarty,a je posypać orzechami pistacjowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak