Sposób przygotowania

Na rozgrzany smalec wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy paprykę słodką, podkręcamy ogień, wrzucamy mięso (wcześniej marynowane wg przepisu \"Marynata ostra do mięsa wieprzowego II\") i pieczarki pokrojone w kawałki. Rumienimy mięso, nieustannie mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, całość zalewamy wodą – ilość wody powinna być taka, aby woda przykryła mięso, wrzucamy kostkę, pomidory pokrojone z puszki i na wolnym ogniu całość dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie dodajemy paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Mieszamy i dusimy kolejne 30 minut. Na koniec dodajemy kluski csipetke (przepis \"Kluski csipetke\") oraz cząber i gotujemy do ugotowania klusek – ok. 15 minut.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    to coś dla mnie
  • 4
    original
    Opublikowano

    aginaa

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolajka

    lubimy takie bograczki i do tego kluseczki z przepisu wcześniejszego, super obiad :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    a gotowałeś tą zupę gulaszową w kociołku?;)
  • 4
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    no właśnie to bardziej zupa czy gulasz? a robiona było bardziej przyziemnie - w garnku :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    aż mi się jeść zachciało :))
  • 4
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Na Węgrzech Bogracz (węg. bogrács) – rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana;)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Twój bogracz wygląda przepysznie!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    coś fajnego
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    To by mi smakowało !
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    pycha :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    ciekawostka ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    smakowite
  • 2
    original
    Opublikowano

    EWI

    mniam mniam pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !