Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obważanki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
drożdże 4 dag
masło 1 dag
jajko 1 szt
mleko 1/2 szkl
tłuszcz do formy
sól do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Obważanki

Drożdże rozmieszać w 1 łyżce ciepłej wody. Następnie dodać pół szklanki ciepłego mleka, masło, mąkę, jajko, szczyptę soli . Wyrobić ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy podrośnie podzielić na 8 kawałków, uformować wałeczki zwijać precle. Wkładać do wrzącej wody, po wypłynięciu na wierzch wyjąć łyżką cedzakowa. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posypać grubą solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na zloty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 12.02.2014 01:16
bardzo lubię
IlonaAlbertos 29.03.2013 22:32
To coś dla mnie.
Wacław 14.10.2011 21:29
lubie obważanki,zwłaszcza krakowskie !
Monika193
Monika193 09.10.2011 09:37
smaczne
Iwona51
Iwona51 08.09.2011 12:07
super
rosik93 15.02.2011 00:39
Lubię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak