Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Red Velvet Cake

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 2 szklanki
buraki wiórki 480 gr
czekolada gorzka 100 gr
sól 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 500 ml
Serek philadelphia 300 gr
serek mascarpone 250 gr
cukier puder 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyzeczka
fix do śmietany 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 2,25 łyżeczki
olej z pestek winogron 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Red Velvet Cake

Wiórki buraków odsączamy z zalewy i moczymy w wodzie przez min 1h tak zeby straciły swoją kwasowatość. Ponownie odsączamy dość mocno.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie mikserem na wolnych obrotach ucieramy jajka, olej, cukier i ekstrakt waniliowy i ucierać na wolnych obrotach przez ok. 2 minuty, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i solą, ucieramy dalej na gładką masę. Wlewamy czekoladę do masy, mieszamy, dodajemy buraki. Ucieramy wszystko razem. Masę można podzielić na 2 lub 3 części i upiec osobno krążki ciasta, albo w całości jedno ciasto a potem przekroic na 2 lub 3 części. Pieczemy w tortownicy wysmarowej masłem w piekarniku nagrzanym do 180C, ok. 45-50 minut w całości lub po 20 minut pojedyńcze krążki. Wystudzić do temperatury pokojowej. Jęsli piekliśmy w całosci przekroic na 2-3 blaty.
Przygotowujmey krem: ubijamy śmietanę na sztywno razem z fixem. Mikserem ucieramy serek philadelphia, dodajemy mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i ucieramy na wolnych obrotach
aż sie składniki połączą. Do masy dodajemy ubitą kremówkę i mieszamy delikatnie.
Przekładamy blaty ciasta kremem, wierzch i boki równiez nim smarujmy ciasto dookoła. Wkładamy do lódówki. Można posypać wiórkami czekolady.
Jeśli ktos chce osiągnąc bardzo czerwony, oryginalny kolor mozna dodac do ciasta barwnik 3-4 łyzki w płynie lub 30ml barwnika w żelu.
Ciasto jest delikatne, wilgotne i naprawde dobre.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Haneczka1 15.02.2011 10:27
wygląda przepysznie :)
Nina7 15.02.2011 09:27
znakomicie wygląda i pewnie tak samo smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak