Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z cebulką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
mąka
sól
cebula 3-4 szt
olej
bulion warzywny 2 - 2,5 szkl
Opcjonalnie: 60 dag
żeberka cielęce dag

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z cebulką

Żeberka dokładnie płuczemy, porcjujemy i osuszamy.
Suche mięso oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju.
Do podsmażonych żeberek wlewamy bulion warzywny, garnek nakrywamy pokrywką i dusimy około 35 minut na wolnym ogniu.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i obsmażamy na 1 łyżce oleju na złoty kolor.
Pod koniec duszenia się żeberek dodajemy przygotowaną cebulę, odrobinę soli i inne ulubione przyprawy i dalej dusimy do miękkości.
Mąkę - 2 łyżki rozprowadzamy odrobiną wody, mieszamy, dodajemy sosu żeberkowego dokładnie mieszamy i zaciągamy nią sos.
Podajemy z ziemniakami, kaszą na sypko, ryżem i makaronem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 21.02.2011 21:47
podobnie przyrządzam żeberka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak