Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta ze szpinakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 1 i 1/4 szklanki
masło 150 g
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 200 g
cebula 1 cebula
jaja 2 sztuki
czosnek 1-2 ząbki
ser pleśniowy 1 opakowanie
Farsz: 350 g
mrożony szpinak 350 g

Przepis i sposób przygotowania na: tarta ze szpinakiem

mąką przesiać do misko dodać jajko i żółtko. następnie dodać masło i szybko zagnieść ciasto. schładzać w zamrażalniku ok. 30 minut. cebulę podsmażyć dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. jajka wymieszać ze śmietaną dodać sól i pieprz i połączyć z zawartością patelni. ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim formę do tarty pamiętając o brzegach. następnie ponakuwać gęsto widelcem i zapiec. następnie wyłożyć farsz i posypać serkiem pleśniowym np. lazurem i piec 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.05.2014 07:58
fajny przepis
kate.500 04.12.2013 07:37
smaczna tarta
IlonaAlbertos 23.03.2012 11:02
Bardzo apetyczna, a szpinak uwielbiam, więc tym bardziej :)
Agnik 02.11.2011 14:04
mniam
Halusia 13.06.2011 06:52
Super wyglada
Katarzyna/kate1980 17.02.2011 14:45
do tej tarty na wierzch użyłam 5 rodzajów sera. 3 lazury, jeden brie i ser żółty.
aginaa 15.02.2011 11:55
fajna
Damian19 15.02.2011 09:24
nic dodac nic ujac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak