Sposób przygotowania

Sosy przygotowujemy w/g podanych przepisów. Do gorącego beszamelu dodajemy proszek grzybowy rozmieszany w 3/4 szkl. wody i gotujemy jeszcze chwilę. Formę (ja zapiekam w takiej o wym. 20x30 cm, wys 6 cm) wysmarować dobrze masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wlewamy chochelkę sosu bolońskiego i sosu beszamelowego, tak zygzakiem, ale żeby pokryły dno. Na to układamy, blisko obok siebie i dociskając - suche, nie gotowane, płaty makaronu. Jeśli trzeba płaty łamiemy na mniejsze kawałki uzupełniając przy brzegach. Nie martwcie się, po zapieczeniu nie widać, że płaty są połamane. Na makaron wlewamy 2 chochelki s. bolońskiego i chochelkę beszamelu, rozprowadzamy łyżką w miarę równo szczególnie dokładnie przy krawędziach, posypujemy garstką sera żółtego i łyżką parmezanu. Następna warstwa to makaron, potem sosy, ser i znów makaron. Na ostatnią warstwę makaronu wlewamy s. boloński, na to tylko parmezan i na wierzch reszta beszamelu, który zapiecze nam się ładnie na brązowo. Trochę sera żółtego zostawiamy na później. Ja w swojej foremce układam 4 warstwy makaronu, po 5 płatów na warstwę (zostaje mi 5 płatów z opakowania), ale makaron podczas pieczenia nieco pęcznieje a sos wrze i nie można wykładać formy aż po brzegi. Lasagne pieczemy ok. 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Na 5 min. przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztką żółtego sera. Lasagne trzeba odstawić po wyjęciu z piekarnika na co najmniej 20-30 min. aby nieco stężała. Inaczej podczas krojenia i nakładania będzie wypływał sos i porcje się rozpadną. Można ją też zapiec kilka godzin wcześniej a przed podaniem odgrzać. Jeśli ktoś nie lubi mocno przypieczonej może wierzch formy przykryć, na połowę czasu pieczenia, folią aluminiową. Ilość składników w podanych przepisach na sosy pozwala na ugotowanie wystarczającej ich ilości do lasagne z 500g makaronu.

Aby suchy makaron ładnie nam zmiękł podczas pieczenia powinniśmy zalać go gorącymi sosami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    Też taką robię i bardzo polecam bo jest pyszna! :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    Bardzo podobne do tego jak ja robie, pycha!!:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Muszę kiedyś wykorzystać ten przepis!!!
  • 5
    original
    Opublikowano

    banditka

    supoer
  • 10
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    widze ser zapiekany pycha
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszności, palce lizać:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    izoldaaa6

    jeszcze nigdy nie jadłam lasagne, chyba czas spróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    ślinka cieknie
  • 2
    original
    Opublikowano

    fasola

    trzeba sprobowac bo wyglada rewelacyjnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Smaowite i sycace danie, które od czasu do czasu robie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Smaowite i sycace danie, które od czasu do czasu robie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Halusia

    Pyszniutkie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa/kalapurtka

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa/kalapurtka

    ale czemu bez mieska
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mięso jest w sosie przecież

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !