Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane mięso mielone nadziewane jajkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
śmietana słodka 50 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
przyprawa kucharek do smaku
tłuszcz do formy
boczek wędzony 20 dag
jajko ugotowane na twardo 4 szt
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane mięso mielone nadziewane jajkiem

4 jajka ugotować na twardo. Posiekać cebulkę i czosnek i lekko podsmażyć razem z przyprawą kucharek. Boczek i marchewkę pokroić w kosteczkę. Podsmażoną cebulkę oraz pokrojone boczek i marchewkę wymieszać z mięsem dodać mąkę ziemniaczaną, śmietankę, bułkę tartą, surowe jajko i przyprawy. Mięso podzielić na 2 części jedną trochę większą od drugiej. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mocno bułką tartą. Mniejszą część wykładamy na spód formy. Na to kładziemy ugotowane jajka. Drugą część mięsa kładziemy w koło jajek i na wierzch. Zapiekamy w piekarniku około 1 godz. w 180*. Gdy wierzch się zarumieni przykrywamy folią aluminiową lub papierem. U mnie już się zarumienia po około 25 minutach. Po upieczeniu od razu można wyłożyć i kroić, i zajadać gorące :) SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.07.2013 20:02
całkiem fajny pomysł :)
joanna77 03.05.2011 12:44
wygląda rewelacyjnie!
Ania67 24.02.2011 11:07
Super przepis
aguus 14.02.2011 15:41
znakomity pomysł
Emilia22 14.02.2011 15:30
rewelacyjnie wygląda
Dorota76 14.02.2011 15:05
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak