Sposób przygotowania

Mąkę razową, mąkę białą, sól , masło oraz wodę zmiksować i zgnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Szpinak grubo posiekać i podsmażyć kilka minut na patelni na oliwie. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Foremki o średnicy 8 cm wysmarować tłuszczem, a następnie wylepić ciastem. Podpiec spody na środkowym poziomie piekarnika 7 minut. Nałożyć nadzienie szpinakowe na ciasto w foremkach. Posypać pokruszonym serem feta oraz obłożyć oliwkami i pomidorkami. Na koniec zalać masą jajeczną (jajkami roztrzepanymi z mlekiem) Piec około 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Podawać z zieloną sałatą.
Przepis można zmodyfikować. Oregano, oliwki i pomidorki zastąpić posiekanym koperkiem oraz 200g świeżych obranych krewetek. Ciasto można wtedy przygotować tylko z białek mąki

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    bardzo pomysłowe danie ze szpinakiem:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !