Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa straciatella lekko zmrożona

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 250 gram
mleko 5-6 łyżek
masło 1/2 kostki
serek mascarpone 200 gram
ser ricotta 200 gram
śmietana 30% 100 ml
amaretto 50 ml
cukier drobny 3/4 szklanki
czekolada gorzka 1 tabliczka
czekolada deserowa 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa straciatella lekko zmrożona

Herbatniki kruszymy drobno, dodajemy miękkie masło i łączymy wszystko palcami. Stopniowo łyżką dodajemy mleko do powstającego ciasta. Ma powstać coś w rodzaju kruszonki, więc jeśli masa będzie się lepiła do siebie to z nadmiaru mleka możemy zrezygnować. Wykładamy tortownicę i wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min. W mikserze na średnich obrotach mieszamy oba serki ze śmietaną, cukrem. W międzyczasie ścieramy czekoladę np na grubej tarce, po 1/4 wiórków zostawiamy do posypania ciasta. Gdy cały cukier w masie serowej się rozpuści i masa przypomina krem, dolewamy amaretto i wsypujemy czekoladę, mieszamy na najniższych obrotach i tylko chwilę. Wykładamy masę na herbatniki i ładnie wyrównujemy, posypujemy wiórkami z czekolad, najlepiej w pasma na przemian jaśniejszej i ciemnej czekolady. Schładzamy przez noc w lodówce, Na 2-3 godziny przed podaniem przełożyć do zamrażalnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 08.05.2012 07:44
rewelacyjna:)
Renataj 01.10.2011 21:50
Pyszny przepis
grazia1 15.05.2011 09:06
super
traktorek 06.03.2011 11:31
ciekawe
Danuta8 14.02.2011 09:18
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak