Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka 2 szklanki
jajko 2 szt.
ser 15 dkg
margaryna 7 dkg
cebula 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z serem

Obrane ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajka, wymieszać, a następnie wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiać bo ciasto robi się rzadkie. Uformować wałek, podzielić do nożem na cienkie placuszki, na każdy położyć łyżkę sera i formować knedle. nadzienie należy zrobić w następujący sposób: drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu i dodać do roztartego sera. Ser z cebula przyprawić dość mocno solą i pieprzem. Uformowane knedle od razu wkładać do gotowania. Podawać polane tłuszczem i posypane zrumieniona oddzielnie bułka tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 15.09.2011 21:26
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak