Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem kalafiorowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt.
bulion warzywny 2 szklanki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
gałka muszkatałowa do smaku
sól do smaku
zielenina 1 łyżka
groszek ptysiowy 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
kalafior 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem kalafiorowy

kalafior ugotować w niezbyt dużej ilości wody. z dodatkiem soli, następnie wyjąć 2 połowy kalafiora, odłożyć kilka różyczek, resztę kalafiora przetrzeć do garnka z 2 szklankami rosołu. Dodać 1 szklankę wywaru z kalafiora, mleko zagotowane z białą zasmażką zrobioną z masła i mąki. Doprawić do smaku solą i gałką. Żółtka \"roztrzepać\" w filiżance, wlać trochę wywaru i rozprowadzić w wywarze żółtka, dodać do reszty zupy. Gotować jeszcze 5-8 minut nie doprowadzając do wrzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak